ריפלוקס הינה מחלה אשר מביאה לתחושות שאינן נעימות לאורך כל היום, ולא פעם אף יפגעו באיכות השינה בלילה. אז מהי מחלת הריפלוקס, ומדוע כריות ריפלוקס הן הפתרון האידאלי?
מבוא
על אף ניסיון החיים העשיר, המצב הכלכלי המשתפר, הפרופורציות שאנו מקבלים ושלל נקודות נוספות שעומדות לזכות הבגרות, הגעה לגיל מבוגר מביאה עמה לא פעם מחלות שונות אשר תוקפות אותנו.
מעבר לזקנה, ישנן מחלות שונות אשר נוצרות בשל פגמים גנטיים או בשל אורח חיים לקוי. אחת מהמחלות האמורות היא ריפלוקס, או בשמה המקצועי, מחלת ההחזר הקיבתי ושטי, אשר גורמת לרבים ללילות ללא שינה.
ריפלוקס – מהו?
מחלת הריפלוקס הינה מחלה אשר הלוקים בה חווים עלייה של חומצות המצויות בקיבה, אל עבר הוושט, מה שמביא לכדי כוויות בחלקו הפנימי של הצינור המאפשר לנו להעביר מזון מהפה אל הקיבה.
הגורם העיקרי למחלה
ככלל, למחלת ההחזר הקיבתי ושטי מספר גורמים עיקריים. ראשית, עומד הגורם הנפוץ ביותר, הוא תת תפקוד של סוגר הוושט, אשר נועד ליצור חיץ בין הקיבה לבין הוושט. אולם, מעבר לסיבה זו, קיימות 4 סיבות עיקריות לקיומה של המחלה.
הגורמים הנוספים – פינוי מזון לקוי ועוד
הגורם הראשון המביא להתגבשות המחלה הוא הליך פינוי איטי של מזון מהקיבה, אשר נגרם בשל מחלות שונות, בהן סכרת. בנוסף, גם הליך איטי של פינוי מזון מהוושט, בין אם בשל תנועתיות חלשה, כמות רוק שאינה מספקת או ירידה בכמות הריר, תביא לקיומו של ריפלוקס.
כמו כן, ריפלוקס יכול לעלות בקרב אלו אשר יש להם בקע סרעפתי. מעבר לכך, נציין כי ככל שיש עלייה בלחץ בחלל הבטן, בין אם בשל השמנה ובין אם בשל היריון, יכול להביא גם הוא לקיומו של רפלוקס בקרב אנשים שונים.
תסמיני המחלה הנפוצים – צרבת ורגורגיטציה
תסמיני המחלה נחלקים לשני סוגים, הם התסמינים השכיחים, ואלו שפחות. לעניין התסמינים השכיחים, ניתן לקבוע כי מרבית אלו שחווים רפלוקס יסבלו מצרבת, אשר יכולה להגיע אף עד לחלל הפה. לעניין זה נציין כי בעוד צרבת יכולה לעלות גם בקרב אנשים בריאים לעיתים, ככל שהתדירות עולה על פעם בשבוע, מדובר על בעיה ממשית.
מעבר לכך, כאשר אדם חווה מעבר של חומצה או מזון לא מעוקל אל תוך הפה, ולא רק תחושת שריפה, כמו בעת צרבת, ייתכן שמדובר על ריפלוקס. מעבר לשני התסמינים הללו, מדווחים חולי ריפלוקס שונים על קשיי בליעה, בחילות, הקאות וכאבים באזור הגרון, אולם תסמינים אלו פחות נפוצים.
חולי ריפלוקס? טיפול מחייב
למרות שלכאורה ניתן לטפל במחלה באופן נקודתי, שכן קיימים כדורים למניעת צרבת, לא מדובר על מחלה שאפשר להדחיק. על פי רוב, תסמיני המחלה ישפיעו באופן ממשי על איכות חייו של החולה, ולאור העובדה שמדובר על מחלה כרונית, יש לעבור לטיפול קבוע.
הטיפולים הקיימים בשוק
ככלל, ישנן המלצות רבות עבור אלו שמעוניינים להימנע מרפלוקס. בין היתר, ניתן למנות על אלו פעילות גופנית סדירה וקבועה, שמירה על משקל גוף נורמטיבי, הפסקת עישון, אכילת ארוחות קטנות ועוד. אולם, ממחקרים שבוצעו לאחרונה, עולה כי יש פתרון אחד, אשר יכול לסייע באופן משמעותי. פתרון זה הוא שימוש בכרית רפלוקס.
כרית רפלוקס – מי שישן טוב, חי טוב
על פי מחקרים שונים, זווית הגוף המומלצת בעת שינה היא בין 30 – 20 מעלות. כרית הרפלוקס, אשר מצויה בטווח האמור, תוכל להוות הכלי העיקרי שלכם למניעת הרפלוקס, ומשכך, להשגת איכות שינה טובה יותר.
מעבר לכך, משמשת הכרית לפתרון של בעיות נוספות שונות, לרבות סובלים מלחץ על עמוד השדרה, סובלים מפצעי לחץ ברגליים ועוד. לאור העובדה שהכרית עשויה בד נעים וניתן לכיבוס, נראה שמדובר על פתרון אופטימלי.